Fokus på verdidrivere i risikostyringen


Concept of risk managementAnalyse av virksomhetens risiko må ha dens verdiskapning som utgangspunkt. God forståelse av verdiskapningen i virksomheten og hva som driver den er nødvendig for å kunne gjøre en god analyse av risiko.

Verdiskapning kan måles på mange måter. I privat næringsliv kan den ofte måles direkte i form av selskapets resultatregnskap. I offentlig sektor kan verdiskapning være knyttet til å skape en samfunnsøkonomisk gevinst som ikke kan måles direkte i et resultatregnskap, men det skapes like fullt verdi i virksomheten, gitt de mål som er satt.

Så hva driver denne verdiskapningen, enten det er en bedriftsøkonomisk eller samfunnsøkonomisk gevinst? En god forståelse for det er det viktigste utgangspunktet for å forstå hvilken risiko som ligger i virksomheten.

Nettopp derfor er det også viktig å knyttet selskapets risikostyring og risikomodeller opp mot selskapets øvrige rapportering og analyse. Risikostyringen blir ofte en egen funksjon som ligger på siden av selskapets strategi og økonomiarbeide. Men bare når den knyttes nært til disse funksjonene vil risikostyringen være effektiv.

For et selskap i byggebransjen kan verdidriverne være for eksempel

  • Økonomisk vekst
  • Rentenivå
  • Kapitaltilgang
  • Råvarepriser
  • Råvaretilgang
  • Teknologi
  • Organisasjon

I tillegg har selskapet en risikobærende evne som representerer muligheter og/eller trusler for selskapets verdiskapning.

verdidrivere

Dersom selskapet tar utgangspunkt i en grundig analyse av disse verdidriverne og knytter risikoestimater og risikostyring til dem, vil risikostyringen bli et mer effektivt verktøy enn om den er isolert fra styringen av resten av virksomheten.

Selskapets evne til å ta risiko forstås best gjennom en kvantitativ modellering som tar utgangspunkt i selskapets strategi og verdiskapning.  En slik modellering vil identifisere risiko, rangere risiko og dermed også gi virksomheten mulighet til å sette inn risikoreduserende tiltak der det vil ha størst effekt.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »